Anestezi, operasyon sırasında hastanın ağrı duymasını önleyen bir tıp dalıdır. Anestezi uzmanı ağrının ortadan kaldırılmasını sağlarken doğabilecek yan etkilerin, hem ameliyat sırasında hem de ameliyat sonrasında ortaya çıkmasını önler.
Anestezi çeşitli yollar ile uygulanabilir. Her zaman bilinç kaybı gelişmez. Anestezinin yararı tüm duyu ve ağrıyı ortadan kaldırması ve ameliyatları yapılabilir hale getirmesidir. Günümüzde eklem protezleri, organ nakilleri gibi pek çok önemli ve zor ameliyat, anestezide güven ve konforu sağlanması ile yapılabilir olmuştur. Lokal ve Bölgesel Anestezi uygulamasında vücudunuzun bir parçasını etkileyecek enjeksiyonlar yapılır. Hastanın bilinç düzeyi değişmeden ağrı düzeyi kaybolur.
Genel Anestezi, kontrollü olarak bilincin kaybolduğu durumdur. Bazı ameliyatlar için gereklidir. Bilinç açık değildir ve hiçbir şey hissedilmez.
Anestezi Türleri
Ameliyat Öncesi Anestezi Uzmanı ile Görüşülmesinin Amaçları
Anestezi doktorunuz sizi tanır, isteklerinizi, ihtiyaçlarınızı, tıbbi geçmişinizi öğrenir; sorularınızı yanıtlar ve yapılacak işlemler hakkında sizi bilgilendirir. Görüşme sonunda, ekibi tanıyarak ve onlara güvenerek huzur içinde ameliyata girmeniz sağlanır.
Görüşmede, tıbbi geçmişinize ve fiziki durumunuza göre riskleri belirleyebilmek ve önlemleri alabilmek için gereken laboratuvar incelemeleri ve konsültasyon yapılır. Size ve şartlarınıza en uygun anestezi yöntemi belirlenir; size uygun olarak oluşturulan anestezi ve ağrı tedavisi teknikleri ile bilgilendirilmeniz sağlanır. Ameliyat öncesi dönemde ameliyatınızın daha başarılı olabilmesi için yapılması gerekenler belirlenir.
Anestezi doktorunuz, ameliyat başlamadan önce, sizi bazı cihazlara (kalp hızı, kalp basıncı, kan oksijen düzeyiniz) bağlar. Böylece, ameliyat boyunca yaşamsal bulgularınız izlenir. Ameliyatınızın bitiminde tamamen kendinize gelene kadar ve kullanılan anestezi ilaçlarının etkisi ortadan kalkana kadar takip edilir, daha sonra servisinize götürülürsünüz. Ağrı tedavisi, hem kendinizi iyi hissetmeniz hem de ameliyatınızın başarılı olabilmesi için önemlidir. Ağızdan alınan ilaçlar, fitiller, hasta kontrollü ağrı tedavisi pompası ve çeşitli bölgesel anestezi yöntemleriyle ağrı tedavisi yapılabilir.
Anesteziye bağlı yan etkiler ve istenmeyen durumlar; tıbbi her eylemde ve girişimde olduğu gibi, her an ve herkeste gelişebilir. Önemli olan profesyonel ellerde, yakın takip altında bu işlemlerin yapılması, gelişmelerin ve değişmelerin çok erken tanınması ve gereken önlemlerin alınmasıdır.
Anestezi Riski
Riskin boyutu; cerrahinin türüne, hastanın sağlık durumuna, anestezi ve ameliyathanenin teknik donanımına bağlı olarak değişir. Ulusal ve Uluslar Arası kuruluşlar anestezi riskini azaltmak ve konforunu arttırmak için çeşitli standartlar geliştirmiştir. Bu kuralların bazıları ameliyathanenin teknik donanımı ile alakalıdır. Modern anestezi cihazları ile donatılmış, anestezinin profesyonel hekimlerce uygulandığı operasyonlarda anestezi ve ameliyat riski en aza indirilmiştir.